Kom igång med din egen blogg – Guide

Att skapa en egen blogg är mycket enklare än du tror. Nedan följer en guide för hur du använder WordPress för att komma igång med din blogg.

1 . Skaffa ett webbhotell och FTP-klient
Ett webbhotell är en server tillgänglig på internet dit du laddar upp din hemsida eller blogg. För att kunna använda ditt webbhotell på bästa sätt ihop med WordPress finns det några saker att tänka på. WordPress rekommenderar:

  • En Linux-server med minst PHP 4.3
  • MySQL eller MySQL(i) 4.0 eller senare
  • Minne på 24 Mb eller mer
  • safe_mode off

Bra webbhotell är Binero och One, där one är budgetalternativet och Binero för företag eller mer hemsidor.

FTP-klienter används till att ladda upp filer från din dator till internet. Exempel på FTP-klient är FileZilla som finns att ladda hem gratis på http://filezilla-project.org/download.php.

2. Ladda ner WordPress
WordPress finns både på svenska och engelska, välj det som passar dig bäst. Filen som laddas hem är i .zip-format. Du måste alltså packa upp den i en ny tom mapp. Höger. Eller ctrl-klicka på filen och välj ”Packa upp” om det inte sker automatiskt.

3. Öppna wp-config-sample.php och fyll i dina databasuppgifter
Enklast är att högerklicka på filen och välja Öppna med → Anteckningar.
I den öppnade filen fyller du sedan i dina databasuppgifter du fått från ditt webbhotell. Det du ska fylla i är namnet på databasen, användarnamn och lösenord, samt serveradress.

I filen visas tydligt var du ska fylla i vilka uppgifter, exempelvis: define(‘DB_NAME’, ‘NamnPåDatabasen’);. Det är inte säkert att en serveradress måste anges. I så fall kan “localhost” stå kvar i filen som serveradress.

När du ska ange dina säkerhetsnycklar är det enklast om du går till adressen http://api.wordpress.org/secret-key/1.1. Markera och kopiera texten som skrivs ut. Textraderna är unika, automatiskt genererade säkerhetsnycklar för att uppnå så hög säkerhet som möjligt.

När alla uppgifter är ifyllda sparar du filen som wp-config.php genom att klicka på Arkiv → Spara som… och döpa filen enligt ovan. Se till att filen sparas i din WordPress-mapp där wp-config-sample.php också ligger sparad.

4. Ladda upp WordPress-filerna till webbhotellets server
För att kunna skapa själva bloggen måste du ladda upp WordPress på ditt webbhotell. Du måste alltså koppla ihop din dator med webbhotellet och flytta över dina WordPress-filer till deras server. Det gör du med ditt FTP-program.

A. Plocka fram dina FTP-uppgifter du fått från webbhotellet. Starta sedan ditt FTP-program (i detta fall Filezilla) och ange Värd:, Användarnamn: och Lösenord: längst upp i programfönstret.
B. Klicka sedan på Snabbanslut. Om uppkopplingen har fungerat kommer nu fönstret i Filezilla att delas i två, där du ser alla filer som ligger på din dator i det vänstra fönstret, och alla filer som finns i din mapp på webbhotellet i det högra (tomt fönster om där inte ligger några filer). Det är hit du ska flytta dina filer.
C. Börja med att lokalisera och öppna din WordPress-mapp genom att bläddra dig fram bland dina lokala mappar i det vänstra fönstret. Det fungerar precis som i ”vanliga” Windows/OS/Linux/etc, alltså du öppnar en mapp genom att dubbelklicka på den. Nu visas alla dina WordPress-filer i det vänstra fönstret.
D. Markera alla filerna i fönstret. Klicka och dra sedan över filerna från den vänstra till den högra sidan. Överföringen startar nu automatiskt.
E. När överföringen är klar, kontrollera att alla filer har laddats upp innan du stänger FTP-klienten.

Din blogg kommer nu hamna på din hemsida, exempelvis www.MinWebbAdress.se. Vill du inte ha din blogg direkt under hemsideadressen skapar du en ny mapp i det högra fönstret i FTP-klienten innan du laddar upp dina filer. Döp mappen exempelvis till ”Blogg”. Dubbelklicka på mappen och ladda upp dina WordPress-filer dit istället enligt instruktionerna. Adressen till bloggen blir då www.MinWebbAdress.se/Blogg.

5. Installation av WordPress
Öppna en webbläsare och ange adressen http://www.MinWebbAdress.se/wp-admin/install.php vilken leder dig till WordPress välkomstsida. Här ska du ange bloggens titel och din mailadress.

Vill du att din blogg ska synas i olika sökmotorer (Google, Eniro etc.) klickar du i det alternativet, sedan på ”Installera WordPress”. När installationen är klar visas ditt användarnamn och lösenord på skärmen. Gå vidare till inloggningssidan och fyll i dina uppgifter du nyss fick. Klicka på Logga in.

Grattis! Du kan nu börja blogga!