Säkerhetskopiering

Säkerhetskopiering är något av det viktigaste du kan göra om du är rädd om din dator. Om du någon gång surfar ute på Internet kan när som helst ett virus slå till, trots att du har vidtagit alla nödvändiga åtgärder och radera hela din hårddisk. Din dator kan helt utan förvarning gå sönder, det är trots allt bara en elektronisk maskin, och alla filer du hade sparade är försvunna eller förstörda för all framtid. Då är det bra att ha en backup på allt datorinnehåll. Ju fler kopior du har på dina filer desto bättre och även att de är sparade på olika ställen och på olika sätt.

Först och främst bör du ha en säkerhetskopia av din dator PÅ din dator. Senare versioner av Windows har säkerhetskopiering i Kontrollpanelen (Windows Vista) under System och Underhåll, eller i Tillbehör (Windows XP) under Systemverktyg.

Använder du istället en Mac finns ett program som heter Time Machine inkluderat i Mac OS som säkerhetskopierar åt dig automatiskt.

Andra alternativ för säkerhetskopiering är att spara dina filer på en DVD eller CD. Dela upp dina filer efter olika kategorier och mappar så som du har sparat dem på din dator. Exempelvis lägger du all musik på en skiva, alla filer som rör din egen byggda hemsida på en skiva o.s.v. Skivor är ett bra sätt att spara filer på och ha i reserv, eftersom de fysiskt måste gå sönder för att den lagrade informationen på skivorna ska förstöras.

Ett mer praktiskt sätt är att säkerhetskopiera till en extern hårddisk. Dessa finns att köpa i vilken dator- eller elektronikbutik som helst. Den externa hårddisken är precis som det låter en liten extra låda du kopplar in till din dator, vanligtvis via USB-anslutning, och fungerar som ett extra sparutrymme för dina filer.

Externa hårddiskar finns i flera olika varianter, storlekar och prisklasser, men räkna med att betala ungefär runt tusenlappen för att få tillräckligt med kvalitet och det utrymme du behöver.

Har du en egen hemsida så bör du självklart ha alla dina filer sparade på din dator, och egna säkerhetskopior, men du ska även se till att ditt webbhotell har backup för alla sina kunder. De är ansvariga för säkerheten på server och ska se till att du som betalande kund inte förlorar ditt material du har lagrat hos dem p.g.a. virus och andra intrång. Vanligtvis ingår backup i avtalen hos webbhotellen och säkerhetskopiering sker kontinuerligt och helt automatiskt utan att du behöver tänka på det eller göra något själv.

När det gäller större företag och dedikerade servrar är säkerhetskopiering ett absolut måste. Dock krävs det lite mer än att bara göra backup en gång i veckan, säkerhetskopiering måste ske kontinuerligt i realtid. Detta kräver en hel del varför säkerhetskopiering är uppdelat i olika steg och moment.

Dels finns säkerhetssystem som vanligtvis en gång per dag säkerhetskopierar hela servern. Dels finns det system som säkerhetskopierar en fil eller mapp varje gång något har blivit ändrat eller uppdaterat däri. Även varje dator kopplad till servern har ett backup-system som ser till att öppnade filer inte går förlorade om datorn plötsligt skulle stängas ner utan att filer sparats.