Starta webbutik för nybörjare

För många är det en dröm att starta en egen butik. Idag är det lätt att förverkliga den genom att öppna en webbutik. Att starta en webbutik kan vara mycket enklare än du tror. Det finns många olika färdiga koncept att använda sig av tillhandahållna av företag som specialiserat sig på just detta.

Två av dessa är Ebutik.se och Starweb.se. Här erbjuds du som kund en helhetslösning för din webbutik som du utformar efter egna önskemål, både grafiskt och innehållsmässigt till en viss gräns. Du får tillgång till kundvagns-funktion (dina kunder sparar sina varor i en kundvagn), flera olika betalningssätt för dina kunder, nyhetsbrev, orderhantering och mycket annat. Du kan helt skräddarsy dina lösningar och funktioner, samt ändra utseende och design helt efter egna önskemål. Det finns tre olika ”storlekar” på butik att välja mellan och givetvis skiljer sig priset en del mellan de tre, så tänk noga igenom vad du behöver för just din butik innan du väljer avtal.

Denna typ av webbutik fungerar som ett abonnemang där du betalar en månadsavgift till företaget som tillhandahåller tjänsten åt dig. Detta kan bli en ganska dyr kostnad, beroende på vilka tillval du gör, så som flera olika betalningssätt, tilläggsfunktioner, uppgraderingar etc.

När man väljer ett färdigt koncept till sin webbutik ska man vara medveten om att de grafiska lösningarna och utseendet på webbutiken kommer bli långt ifrån unikt. Flera andra webbutiker använder sig av samma mallar, funktioner, färger, knappar och menyer.

Är du helt nybörjare kan du ta hjälp av en webbyrå som hjälper dig att skapa en helt egen och unik design på din webbutik. Många gånger finns denna hjälp att få hos samma företag som erbjuder plattformen för webbutiken. Om inte annat kan de säkert rekommendera en bra webbyrå. Dock får du räkna med att lägga en del pengar på designen för din hemsida.

Det allra bästa är om du själv redan har en del kunskaper om HTML. Detta ger dig större frihet i hur du designar din butik och du kommer undan billigt, även om det kräver att du lägger ner en hel del tid på ditt arbete. I många fall finns det möjlighet att lägga in egen kod direkt i webbutikshanteraren för att forma det grafiska utseendet på hemsidan. Men du måste ändå veta vad du gör och vara duktig på det du gör. Ger inte ditt arbete din webbutik ett professionellt utseende kan kunderna vända i dörren så att säga.

Är du duktig på programmering kan du använda en så kallat open source-webbutik, exempelvis osCommerce, vilket använder PHP som scriptspråk och MySQL för databashantering. Om du bara ska använda osCommerce som den är behöver du dock inte kunna programmera, utan bara ha lite tid och tålamod. Se oscforum.se för gratis support och mer ingåender guider.