WordPress som Blog/CMS

Att blogga har varit populärt sedan början av 2000-talet, men har fullkomligt exploderat i popularitet de senaste tre åren. Idag har så gott som varje person med tillgång till Internet en egen blogg och många har dessutom flera stycken.

Det finns oändligt många olika sidor som erbjuder bloggtjänster för sina medlemmar. Ett av de enklaste och mest populära verktyg som finns tillgängliga på Internet idag är WordPress. Denna sida är byggd med WordPress t.ex.

WordPress är ett så kallat open source-projekt, vilket gör att vem som helst får använda, ändra, hantera och distribuera källkoden. Det krävs inga licenser eller avtal för detta, koden finns gratis på Internet.

Idén om WordPress kom från föregångaren b2/cafelog, baserat på PHP och databashanteraren MySQL, precis som WordPress. Matt Mullenweg och Mike Little, som båda jobbade med b2/cafelog, ville ha ett verktyg som gick att forma efter egna önskemål och krav på texthantering och formatering. De tog därför källkoden från b2/cafelog och började utveckla ett eget verktyg utifrån det. Resultatet blev WordPress som idag används av flera miljoner människor varje dag.

Gratis
WordPress är helt gratis för användaren och finns i en nedladdningsbar version och en online-version. Den nedladdningsbara versionen av WordPress finns att hämta på www.wordpress.org och kräver lite mer av användaren, men är enormt flexibelt och går att använda till både blogg och hemsida. Vill du inte lägga ner tid på installationer av program, ftp-klienter, webbhotell osv finns www.wordpress.com där du direkt får tillgång till en egen blogg på WordPress’s server. Det smarta med den här typen av verktyg är att du direkt kan blogga efter att ha loggat in på ditt konto och du behöver aldrig bry dig om någon programvara eller annat. Allt du behöver finns på Internet redan. Du kan till och med publicera inlägg på din blogg via email.

För en svensk version, gå till http://sv.wordpress.com/. Klicka på knappen för registrering av nytt konto. Fyll i önskat användarnamn, lösenord och e-mail. Grattis, du har nu en egen blogg hos WordPress!

Skapa en blogg
Aktivera ditt konto via aktiveringsmailet i din inkorg du fått till din mail du angivit då du registrerade dig och logga in på ditt konto. Du kan nu skriva ditt första blogginlägg. Klicka på New post i listen överst på sidan. Skriv in rubriken på inlägget och sedan din text. En länk (Permalink) till ditt blogginlägg skapas automatiskt. Denna länk kan du sedan dela ut till vänner, publicera på Facebook etc för att uppmärksamma andra på det du skrivit.

Till höger i rutan Publish kan du sedan välja att spara utkast (Save Draft), förhandsgranska (Preview) eller att publicera direkt (Publish). När du har publicerat ditt inlägg kan du välja att titta på det genom att klicka på View post. Du kan även välja Visit site, vilket visar hela bloggen istället för endast ditt publicerade inlägg.

Bilder
Förutom text kan du även ladda upp olika typer av media till din blogg. Bilder är inga problem, det finns 3 GB gratis utrymme. För att ladda upp ljudfiler eller videofiler behöver du uppgradera till Space Upgrade eller Video Upgrade, vilket kostar en liten slant, men det kan det vara värt.

För att göra din blogg lite mer personlig finns det olika tips och tricks. Under Settings finns olika generella inställningar för din blogg, exempelvis Privacy, där du ställer in vem som får läsa din blogg, och General, där du kan ändra namnet på bloggen, lägga in en tagline, ändra email-adress, tid och datum etc.

Går du istället till Appearance finns där möjlighet att välja olika teman för din blogg, rubrikfärger, ändra rubrikbakgrund, olika så kallade widgets med kul funktionalitet. Under Extras finns en del roliga features, exempelvis att låta snöflingor falla över skärmen när någon besöker din sida.

Ha det så kul med din nya blogg!